historia

Pizza pojawiła się około 3000 lat temu. W swojej obecnej formie została wykreowana na terenie dzisiejszych Włoch. Słowo PIZZA pochodzi z łacińskiego "picea", co oznacza placek z wody i mąki. Po raz pierwszy słowo Pizza pojawiło się we Włoszech około 997 roku i w tej formie pozostaje niezmienione do dziś.

Pizza narodziła się wśród wielu starożytnych kultur śródziemnomorskich. Już starożytni Grecy, Rzymianie czy nawet Egipcjanie jedli chlebowe placki z ziołami, które łudząco przypominały pizzę. Śmiało można powiedzieć, że twórcą pizzy był cały starożytny lud śródziemnomorski, który wymieniając doświadczenia między sobą doprowadził pizzę do doskonałości.

Najpopularniejszą pizzą jest Margherita. Powstała w Neapolu latem 1889 roku z rąk sławnego "Pizziolo" Rafaela Esposito. Została stworzona z okazji wizyty króla Umberta Pierwszego oraz królowej Margherity von Savoyen. Narodowe włoskie barwy czyli biały ser mozzarella, czerwone pomidory i zielona bazylia oraz niesamowity smak będący rozkoszą dla podniebienia sprawiły, iż ta potrawa w swym składzie stała się ulubionym daniem królowej i z dumą nosi jej imię. Mniej więcej w tym samym czasie Neapol stał się stolicą najlepszej pizzy we Włoszech.

W XVI w. pojawił się akcent polski. Na dworze królewskim, podczas wieczerzy weselnej królowej Bony z królem Polski Zygmuntem Starym pojawił się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi dodatkami. Wzbudził podziw i uznanie, przypadając młodej parze do gustu.

W Stanach Zjednoczonych dostawa pizzy w nowoczesnej, obecnie znanej postaci rozpoczęła się po II wojnie światowej, kiedy to wiele pizzerii zostało otwartych przez byłych żołnierzy, którzy poznali to danie podczas służby we Włoszech. W krajach północno - europejskich, takich jak Niemcy, Belgia i Holandia, wiele pizzerii zostało otwartych w latach 50-tych i 60-tych przez włoskich imigrantów.

W obecnych czasach pizzerie stały się bardzo popularne i w większości Polskich miast i miasteczek mieszkańcy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Pizzerie są źródłem smacznych i szybkich dań, bez których wielu współczesnych ludzi, żyjących w pośpiechu nie wyobraża sobie codzienności.

© 2009 pizzeria Palermo Łochowo k. Bydgoszczy | Wykonanie: Undergraf